بهروز خدارحمی عضو انجمن حسابداران خبره ایران و دبیرکل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران گفت: در کشورهایی که اعتبار سنجی و رتبه بندی اعتباری جایگاه درست خود را دارد، اگر یک شرکتی با رتبه بالاتر برای دریافت تسهیلات مراجعه کند با نرخ های پایین تری تامین مالی می کند ولی به دومی اساسا تسهیلاتی پرداخت نمی شود یا اگر هم پرداخت شود، با نرخ های بسیار بالا پرداخت می کنند.
 
 
به گزارش پایگاه اطلاع‎رسانی انجمن حسابداران خبره ایران، بهروز خدا رحمی، دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران با بیان مطلب فوق به پایگاه اطلاع رسانی بازار سرمایه ایران (سنا)، افزود: در خلوت، با مرزهای بسته و بدون تعامل با سایر همپیشگان در تراز جهانی، چشم انداز مطلوب و قابل قبول در حد استانداردهای جهانی نخواهیم داشت. امروز شاهد هستیم بورس های اروپایی موفق با هم ترکیب می شوند تا بازارهای کاراتر و با عمق و تنوع بیشتری را داشته باشند.
 
وی تاکید کرد: یکی از کارکردهای بورس در دنیا تخصیص بهینه منابع است اما متاسفانه حداقل در یک دهه گذشته فلسفه توسعه بازار سرمایه ایران مبتنی بر تعاملات بین المللی باز نبوده است و لذا این تخصیص بهینه به صورت محلی صورت پذیرفته است که توجیه پذیری آن در عرصه بین المللی و با وجود رقابت های گوناگون ممکن است با ابهام جدی روبرو شود.
 
وی در ادامه افزود: حتی وقتی خواستیم در این حوزه استراتژی بنویسیم، ابهام جدی وجود داشت که آیا در تک جمله ای که می خواستیم چشم انداز بازار سرمایه را بیان کنیم، لزومی دارد که بگوییم بازار سرمایه مان دارد به یک بازار سرمایه بین المللی تبدیل می شود یا خیر؟ متاسفانه در آن زمان در نهایت این واژه حذف شد زیرا در رویکرد کلی حاکم بر کشور و تفکرات اقتصاد کلان، برنامه بین المللی شدن بازار سرمایه محلی از اعراب نداشت!
 
دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری ایران با تاکید بر اینکه هم اکنون بیش از هر زمان دیگر نیاز داریم بورس بین المللی داشته باشیم، اظهار داشت: اینکه ما دور بورس خودمان یک دیوار بکشیم و بگوییم با این کار ما از آسیب هایی که به بورس های بین المللی وارد می شود، مصون می مانیم یک توجیه اشتباه است زیرا با این رویکرد، در درازمدت حیات بورس به خطر می افتد.
 
خدا رحمی یکی از کارکردهای بازار سرمایه که در ایران امکان تحقق آن تاکنون وجود نداشته است را تامین مالی بهتر شرکت های موفق عنوان کرد و افزود: متاسفانه به دلیل اینکه یکی از حلقه های این زنجیره مفقوده در کشورمان اعتبارسنجی و رتبه بندی اعتباری است، در بازار پول و سرمایه یک شرکت موفق با رتبه بالا و یک شرکت نزدیک به ورشکستگی نرخ تامین مالی یکسانی دارند در حالی که در هیچ جای دنیا اینگونه نیست.
 
وی خاطرنشان کرد: در کشورهایی که اعتبار سنجی و رتبه بندی اعتباری جایگاه درست خود را دارد، اگر یک شرکتی با رتبه بالاتر برای دریافت تسهیلات مراجعه کند با نرخ های پایین تری تامین مالی می کند ولی به دومی اساسا تسهیلاتی پرداخت نمی شود یا اگر هم پرداخت شود، با نرخ های بسیار بالا پرداخت می کنند.
 
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در بازارهای سرمایه پیشرو اوراق بدهی بیشترین اوراق تشکیل دهنده بازارهای سرمایه شان است اما برخلاف این رویه متاسفانه در بازار سرمایه ما به دلیل نبود موسسات رتبه بندی این اوراق سهم بسیار ناچیزی دارند.
 
خدارحمی با اشاره به خبر فراهم شدن سازو کار راه اندازی موسسات رتبه بندی اعتباری اظهار داشت: عملاً نتیجه نبود موسسات رتبه بندی تا کنون این بوده که اقتصاد ما اقتصاد بانک پایه باشد و تاثیر و نقش بازار پول بسیار بیشتر از بازار سرمایه باشد.
 
وی با بیان اینکه بدون تردید رقابت مخرب بازار پول و سرمایه ناشی از نبود حلقه مفقوده رتبه بندی موسسات و شرکتهاست، خاطر نشان کرد: این نکته که بازار پول نیز مجهز به رتبه بندی اعتباری برای شرکت ها نیستند باعث شده که افراد برای تامین مالی راحت ترین راه یعنی بانک را انتخاب کنند و استقبال کمتری نسبت به بازار سرمایه نشان بدهند.
 

خدا رحمی در پایان این گفتگو تصریح کرد: امید می رود با راه اندازی جوینت ونچرها و ورود موسسات رتبه بندی بین المللی به کشور مسیر جدیدی در بازار سرمایه و پول کشور باز شود.

شماران