انجمن حسابداران خبره ایران
عضو پیوسته فدراسیون بین‌المللی حسابداران (آیفک)
نخستین و بزرگ‌ترین انجمن حرفه ای حسابداری ایران

Performance Obligation (PO)
این مفهوم در حسابداری به معنای تعهدات عملکردی است که یک واحد تجاری باید برای تحویل کالا یا خدمات به مشتری انجام دهد. تعهد عملکردی (Performance Obligation) به یک الزام در قرارداد اشاره دارد که واحد تجاری باید آن را بر اساس قرارداد با مشتری انجام دهد. به عبارت دیگر، زمانی که یک قرارداد به واحد تجاری این اجازه را می‌دهد که کالا یا خدماتی را در ازای دریافت مبلغی از مشتری ارائه دهد، هر یک از این الزامات به‌عنوان یک تعهد عملکردی در نظر گرفته می‌شود.در استانداردهای بین‌المللی حسابداری، تعهدات عملکردی برای شناسایی درآمد و تعیین زمان‌بندی آن در نظر گرفته می‌شود. اگر یک واحد تجاری بیشتر از یک تعهد عملکردی در یک قرارداد داشته باشد، باید به‌طور دقیق هر یک از این تعهدات را شناسایی کرده و زمانی که هر یک از این تعهدات تکمیل می‌شود، درآمد مربوط به آن را شناسایی نماید.

ویژگی‌ها و اهمیت:
تعهد عملکردی می‌تواند شامل موارد مختلفی مانند فروش کالا، ارائه خدمات، یا تحویل هرگونه محصول یا خدمت به مشتری باشد. این تعهدات معمولاً باید به‌طور واضح و مشخص در قرارداد ذکر شوند تا تعیین کنند که چه زمانی هر یک از این تعهدات به پایان می‌رسد و درآمد مربوط به آن شناسایی خواهد شد. یکی از ویژگی‌های کلیدی تعهد عملکردی این است که زمان و نحوه شناسایی درآمد به‌طور مستقیم به زمان انجام تعهدات بستگی دارد. به عبارت دیگر، درآمد از زمانی که تعهد عملکردی تکمیل می‌شود، باید شناسایی گردد و این فرآیند ممکن است بر اساس شرایط مختلف قرارداد متفاوت باشد.

در استانداردهای بین‌المللی حسابداری، IFRS 15  درآمد حاصل از قراردادهای مشتری که مشابه استاندارد حسابداری شماره 43 ایران است  تعهدات عملکردی در هنگام شناسایی درآمد و تخصیص آن از اهمیت ویژه‌ای برخوردار هستنداین استاندارد از واحدهای تجاری می‌خواهد که برای هر قرارداد با مشتری، تعهدات عملکردی را شناسایی کرده و درآمد را در زمان تکمیل هر یک از این تعهدات شناسایی کنند. در این استاندارد، تعهدات عملکردی باید به‌طور خاص شناسایی شوند و اگر یک قرارداد شامل بیش از یک تعهد عملکردی باشد، باید این تعهدات به‌طور مجزا و مستقل از یکدیگر شناسایی شوند. به‌عنوان مثال، اگر در یک قرارداد یک کالا به‌عنوان محصول اصلی و یک سرویس پس از فروش به‌عنوان خدمات اضافی وجود داشته باشد، این‌ها باید به‌عنوان دو تعهد عملکردی مجزا شناخته شوند و درآمد باید زمانی که هر یک از این تعهدات تکمیل می‌شود، شناسایی گردد.

گردآوری، ترجمه و تدوین:
دکتر سید محمد باقرآبادی

انجمن حسابداران خبره ایران
نوآوری در اندیشه، پیشرو در عمل